Proiectul EDUCATIE PRIN MISCARE

Competitia Maratonul 1 Decembrie (editia a VII-a), care va avea loc pe 01.12.2017, este parte integranta a proiectului EDUCATIE PRIN MISCARE, realizat de Asociatia Elite Running si finantat de Primaria Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti.

Scopul principal al intregului proiectului il reprezinta educarea tinerilor si a persoanelor cu viata sedentara din Sectorul 3, prin atragerea catre activitati sportive in scopul imbunatatirii stilului de viata, a mentinerii sanatatii si a cresterii increderii in sine. Un alt scop al proiectului il reprezinta largirea spectrului participantilor la antrenamentele si competitiile de alergare si de asemenea, atragerea persoanelor cu dizabilitati prin oferirea unor posibilitati de a face miscare in natura si de a se integra in comunitatea celor care practica sportul de masa.

Proiectul Educatie prin miscare are drept obiectiv pregatirea unui lot de cel putin 100 de persoane cu domiciliul in Sectorul 3 pentru participarea la una dintre probele Maratonului 1 Decembrie, care se desfasoara in Parcul Al. I. Cuza, din care cel putin 80% vor finaliza proba la care s-au inscris. Pregatirea (antrenamentele) vor avea loc in acelasi parc, Al. I. Cuza, incepand cu data de 16.10.2017 si pana pe 27.11.2017, intr-un ritm de 2 antrenamente pe saptamana.

Programul de antrenamente ce se adreseaza locuitorilor Sectorului 3 este gratuit si nediscriminatoriu (ex: experienta sportiva, varsta, s.a.). Pe durata acestuia  in cadrul sedintelor de antrenament urmand a fi asigurate urmatoarele: antrenori acreditati, tricouri tehnice, hidratarea participantilor si educatia alimentara a sportivilor. Dupa evaluarea fiecarui participant, acestia vor fi impartiti pe grupe valorice in functie de pregatire si proba pe care o pot realiza si vor primi programe de pregatire specifice fiecarei grupe. 

Pentru un numar de maxim 100 participanti la antrenamente (locuitori ai Sectorului 3) se asigura GRATUIT tricouri tehnice si participarea la una dintre probele competitive ale Maratonului 1 Decembrie (http://www.maraton1decembrie.ro/) sau  la Cursa Cetatenilor Sectorului 3 – 3.5 km din cadrul aceleiasi competitii. Pentru a beneficia de acestea, participantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele :

  1. Sa fie inscrisi la antrenamente prin intermediul formularului online (http://eliterunning.ro/inscrieri-la-antrenamente/)
  2. Sa faca dovada ca au domiciliul in Sectorul 3
  3. Sa participe la cel putin 5 sedinte de antrenament

De asemenea, proiectul este un instrument important de promovare a Sectorului 3 in randul celor aproximativ 900 participanti ai competitiei Maratonul 1 Decembrie, care sunt atat din Bucuresti, cat si din toata tara (in proportie de aprox. 30%) si de a arata ca pe langa a fi cel mai verde sector din Bucuresti, Sectorul 3 este unul al oamenilor implicati in miscare si care se preocupa de sanatatea lor.

Ne dorim ca prin acest proiect sa aratam ca locuitorii sectorului sunt implicati si in ajutorarea semenilor lor care au nevoie de sprijin prin promovarea de strangere de fonduri pentru un proiect social care va fi desemnat in curand.

Prin proiectul Educatie prin miscare, Asociatia Elite Running isi propune urmatoarele:

  • mediatizarea tuturor activitatilor realizate in parteneriat cu Primaria Sectorului 3 si a Consiliului Local Sector 3 prin prezentarea oportunitatilor si beneficiilor ce se rasfrang asupra locuitorilor acestui sector. In acest sens se vor folosi pentru publicitatea proiectului canalele media audio/online( radio, internet) cat si media outdor si printuri (fly-ere, afise stradale)
  • atragerea unui numar sporit de locuitori ai Sectorului 3 din urmatoarele categorii:  tineri (elevi, studenti), persoane cu viata sedentara si persoane cu dizabilitati la antrenamentele specifice ce vor fi organizate in parcul Al.I. Cuza
  • experienta dobandita de catre participantii la programul de pregatire sa se concretizeze in cadrul competitiei Maratonul 1 Decembrie
  • sustinerea unui stil de viata activ si crearea mediului propice pentru a desfasura activitati in aer liber.

Relevanta proiectului consta in aceea ca sportul de masa in aer liber este o alternativa la viata sedentara. Din experienta acumulata in aproape 10 ani de antrenamente cu sute de persoane, cresterea nivelului de pregatire si dorinta de autodepasire pot duce la renuntarea la alimentatia nesanatoasa, consumul de tutun si alcool.  Alergarea, in comparatie cu alte sporturi, implica costuri mici, se poate defasura in orice conditii meteo, in parcuri, carari de padure sau pistele de atletism. De aceea, este accesibila unui spectru larg de persoane motivate de a-si imbunatati calitatea vietii.