Regulament

REGULAMENTUL OFICIAL

pentru organizarea și desfășurarea evenimentului

“Maraton 1 Decembrie – ediţia a 9-a”

1 Decembrie 2019, Parc Al. Ioan Cuza, București, Sector 3

SECŢIUNEA 1. DESPRE ORGANIZATORI și COMPETIȚIE

Competiția “Maraton 1 Decembrie – ediţia a 9-a” (denumită în cele ce urmează “competiția”) este organizată de asociaţiile Club Sportiv RO CLUB MARATON și Club Sportiv Elite Running.

Ediția din acest an are o tema specială, aniversând cei 160 de ani de la Mica Unire (Unirea Principatelor Române) și cei 200 de ani de la nașterea celui intitulat “Domnul Unirii”: Alexandru Ioan Cuza.
Istoria îl consacră pe domnitor ca omul providențial al Unirii, acela care a dat pământ tăranilor, a introdus în țară obligativitatea învățământului primar, a efectutat reforme în învățământ, în justiție și a fost un luptător împotriva corupției (de atunci a rămas celebra “ocaua lui Cuza”).
Vă așteptam pe 1 Decembrie să ne bucurăm de concurs în parcul care poartă numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza!

Competiția își propune, de asemenea, promovarea alergării în aer liber și a unui stil de viaţa sanatos.

Regulamentul Oficial al competiției (denumit în continuare Regulament Oficial) este intocmit și va fi facut public conform legislaţiei aplicabile în Romania, fiind disponibil în mod gratuit oricarui solicitant pe site-ul www.maraton1decembrie.ro și la locul de desfășurare a competiției.

Prin participarea la aceasta competiție, participanţii sunt de acord sa respecte și sa se conformeze tuturor prevederilor, termenilor și condițiilor prezentului Regulament Oficial și ale legislaţiei în vigoare aplicabile.

SECŢIUNEA 2. PERIOADA și ZONA DE DESFĂȘURARE A COMPETIȚIEI

2.1. Data și locul desfășurării competiției

Competiția va avea loc în ziua de sâmbătă, 1 decembrie 2019, începand cu ora 07:45, în București, pe aleile din Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR). Zona de start/sosire și aria de concurs sunt marcate pe harta afişata pe acest site.

Startul și sosirea vor fi amenajate pe aleea din fata “scenei mari” (aleea perpendiculara pe aleea de langa lac) din imediata apropiere a podului (peste lac) de pe strada Liviu Rebreanu. Festivitatea de premiere va fi amenajata într-un loc care va fi comunicat ulterior.

Pe durata desfășurarii competiției, între orele 07:45 și 15:30, accesul pe aleile pe unde se vor desfășura probele va fi partial restrictionat. Traseul de desfășurare a întrecerilor va fi insemnat cu banda de delimitare și va avea în anumite puncte stabilite anterior persoane din partea organizatorilor, arbitri de traseu. Aceştia sunt responsabili pentru parcurgerea traseului în deplina siguranta de către toti competitorii.

Competiția se desfaşoara conform mecanismului competiției, asa cum este acesta detaliat în Sectiunea 4 din prezentul Regulament.

SECTIUNEA 3. CURSELE COMPETIȚIEI. TRASEUL DE CONCURS. CATEGORII.

3.1. Cursele competiției

Aceasta competiție se adreseaza pasionaţilor de sport și miscare în aer liber, a caror stare de sanatate le permite o alergare pe una din distanţele menţionate mai jos.

competiția va cuprinde 6 curse distincte:

 • Maratonul 1 Decembrie – 42.195 km
 • Semimaraton – 21.1 km
 • Cursa 11.1 km
 • Cursa fotoliilor rulante – 3.14 km
 • Cursa Cetatenilor Sectorului 3 – 3.6 km

Cursele: maraton, semimaraton și cursa 11.1 km vor fi numite în continuare curse competitive.

3.2. Categorii de vârstă

3.2.1. Categoriile de vârstă pentru cursele competitive (maraton, semimaraton, cursa 11,1km):

 • 18 – 34 ani (născuți între 02.12.1984 și 01.12.2001) feminin și masculin
 • 35 – 49 ani (născuți între 02.12.1969 și 01.12.1984) feminin și masculin
 • peste 50 ani (născuți înainte de 01.12.1969) feminin și masculin

3.2.3. Categorii de vârstă pentru  – cursa Cetatenilor Sector 3 – 3,6 km:

 • Cursa adolescentilor: 12-17 ani (născuți între 02.12.2001 și 01.12.2007) fete și baieti
 • +18 ani (născuți înainte sau în data de 01.12.2001) feminin și masculin

3.3. Traseul de concurs

Traseul de concurs va fi amenajat pe aleile din parc și din din jurul lacului și va fi semnalizat de către organizatori prin garduri, conuri și benzi de delimitare și va fi supravegheat de arbitri de cursa, amplasaţi în diferite puncte ale traseului.

In zona start/sosire traseul va fi securizat prin garduri de delimitare.

Harta traseului poate fi vizualizata aici.

SECŢIUNEA 4. MECANISMUL COMPETIȚIEI

4.1. Eligibilitate

Aceasta competiție se adreseaza adolescentilor (12-17 ani) și adultilor care se vor întrece pe trasee stabilite de organizatori în functie de vârstă și pregatirea participantilor.

Participantii trebuie sa fi implinit 12 ani (pentru cursa adolescentilor) și 18 ani (pentru celelalte curse) pana la data desfășurarii competiției (inclusiv) și sa fie apti din punct de vedere medical pentru acest tip de efort.

4.2. Înscriere

O persoana eligibila conform articolului 4.1 se poate înscrie la una din probele competiției, completând formularul online de pe site-ul www.maraton1decembrie.ro pana pe data de 19.11.2019. Pentru ca înscrierea sa fie validata plata trebuie facuta pana pe 22.11.2019. Dupa aceasta data toate înscrierile nevalidate (pentru care nu s-a efectuat plata) vor fi anulate.

Nu este permisa înscrierea unei persoane la mai multe probe.

Dupa aceasta data, în limita locurilor ramase disponibile, doritorii se vor putea înscrie la punctul de ridicare a kit-urilor de participare în perioada 28 – 30.11.2019.

In ziua desfășurarii concursului nu se fac înscrieri și nici modificari ale înscrierilor existente (schimbarea numelui participantului, schimbarea cursei etc.).

Numărul înscrierilor este limitat, dupa cum urmează:

Cursa Număr maxim de participanți
Maratonul 1 Decembrie 200
Semimaraton 400
Cursa 11.1 km 400
Cursa fotoliilor rulante 20
Cursa Cetatenilor Sectorului 3 200

4.3. Taxa de înscriere

Taxele de înscriere sunt detaliate aici.

Taxa se va achita:

 • in contul RO57BACX0000000877267000, deschis la Unicredit Bank, beneficiar Asociatia Club Sportiv Elite Running, CIF

  31333790.

 • online, cu card, pe www.maraton1decembrie.ro

Plata taxei de înscriere se face în momentul înscrierii online sau în maximum 3 (trei) zile lucrătoare de la data completării formularului online. Neplata taxei de participare în termenul stabilit va duce la invalidarea înscrierii, locul de participare al neplătitorului devenind vacant pentru un alt participant.

Membrii activi Ro Club Maraton beneficiază de o reducere de 15 lei la oricare dintre probele competitive, in perioada 26.08 – 19.11.2019. Codul de reducere ce trebuie folosit la plata online este trimis pe email de catre Ro Club Maraton. Validarea inscrierilor se va face dupa consultarea listei membrilor cu taxa platita la zi in momentul inscrierii.

4.4. Validarea concurenților și ridicarea numărului, chip-ului de cronometrare și a kit-ului

O persoana care este înscrisa, în condițiile articolului 4.2, va trebui sa se prezinte la locul de ridicare a kit-urilor, conform programului evenimentului, pentru ridicarea numărului de concurs, a chipului de cronometrare (lipit pe spatele numărului pentru participanții la cursele competitive) și a kit-ului de participare. Pentru a fi validata și a ridica cele de mai sus, persoana va prezenta un act de identitate (pașaport, carte de identitate sau permis de conducere) și declarația pe proprie răspundere semnata.

Declarațiile pot fi printate și semnate după înscrierea online sau vor fi completate și semnate la locul de ridicare a kit-ului, înainte de ridicarea acestuia.

Odată ridicate chip-ul de cronometrare (la cursele competitive) și numărul de concurs, concurentul este validat pentru participarea la cursa. numărul și chip-ul nu pot fi transmise unei alte persoane.

Programul și detaliile privind ridicarea kiturile de concurs se găsesc pe pagina Ridicare kituri. După ora limita de predare a kiturilor, ridicarea numărului de concurs și a kit-ului nu mai este permisa, acestea rămânând la dispoziția organizatorului.

Kit-ul de concurs nu se poate trimite prin posta sau curieri.

ATENȚIE: în ziua concursului vor fi distribuite kit-uri de concurs DOAR către participanții cu domiciliul în afara Municipiului București.

4.5. Declaraţia pe propria răspundere

Toţi concurenţii vor completa și semna o declaraţie pe propria raspundere ca sunt apţi din punct de vedere medical pentru a participa la competiție.

Participantii adolescenti (12-17 ani) vor fi insotiti la ridicarea kitului de către un parinte sau un tutore legal care vor trebui sa semneze declaratia pe proprie raspundere pentru adolescentul participant.

4.6. Condiții de participare la cursa

Un concurent validat trebuie sa se prezinte la start la locul, în ziua și ora stabilite.

Concurenţii vor participa la competiție folosind propriul echipament. Echipamentul de alergare trebuie sa fie corespunzator condițiilor meteorologice de la ora de desfășurare a competiției (inclusiv incalţaminte adecvata) și decent (sa respecte normele morale).

Recomandam concurenţilor sa poarte tricoul oferit în kit-ul de participare în semn de omagiu pentru Ziua Nationala a Romaniei.

Numerele de concurs se vor amplasa pe echipamentul de alergare, în zona pieptului/abdomenului pe partea din fata, astfel incat sa fie vizibile.

Pentru persoanele cu dizabilități locomotorii numerele de concurs se vor amplasa pe partea din fata a echipamentului participantului, în zona pieptului/abdomenului sau pe echipamentul de deplasare astfel incat sa fie vizibile.

Participantul va trebui sa respecte intocmai regulamentul cursei, incluzând regulile de fair-play (vezi Sectiunea 6), traseul cursei (sa treaca prin punctele de control), regulile privind aruncarea gunoaielor, precum și indicatiile persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea cursei (comisarilor de cursa, personalului medical, de securitate, paza contra incendiilor). Daca participantul nu respecta, orice persoana implicata în organizarea și desfășurarea cursei, il poate descalifica.

Concurentii trebuie sa-si dozeze efortul în conformitate cu starea proprie de sanatate și pregatirea lor fizica la momentul cursei.

In cazul în care se afla în dificultate (hipo/hiper tensiune, ameteala, deshidratare, orice stare de rau) sau vede un alt alergator aflat în dificultate, orice participant va cere de îndata ajutor doar autoritatilor sau persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea cursei.

4.7. Start și limite de timp

  Ora de start Timp limita Loc Start
Maratonul 1 Decembrie 09:00 6h00m Zona START/SOSIRE
Semimaraton 09:05 3h00m Zona START/SOSIRE
Cursa 11.1 km 11:30 1h45m Aleea din spatele ParkLake
Cursa fotoliilor rulante 12:45 1h00m Zona START/SOSIRE
Cursa Cetatenilor Sectorului 3 – 3.6 km 13:00 0h40m Zona START/SOSIRE

 

4.8. Stabilirea rezultatelor

La cursele competitive (maraton, semimaraton și cros 11.1 km) și la Cursa Cetățenilor Sectorului 3, la trecerea liniei de sosire se va cronometra electronic timpul în care fiecare participant va reuşi sa parcurga întregul traseul. “Clasamentul oficial” este alcatuit pe baza “timpului oficial” inregistrat pentru fiecare alergator. “Timpul oficial” se masoara din momentul startului oficial (timp 0h00m00s) pana în momentul trecerii liniei de sosire.

La Cursa fotoliilor rulante la sosire se vor înmâna biletele în ordinea sosiri. Cu aceste biletele participantii se vor deplasa la locul de inregistrare a sosirilor. Aici se vor intocmi clasamentele în functie de ordinea sosirilor.

Se vor intocmi clasamente open pentru fiecare cursa:

1) Maratonul 1 Decembrie – masculin și feminin

2) Semimaraton – masculin și feminin

3) Cursa – 11.1 km – masculin și feminin

4) Cursa fotoliilor rulante – 3.14 km – masculin și feminin

5) Cursa Cetatenilor Sectorului 3 – 3.6 km – masculin și feminin

La cursele competitive individuale (maraton, semimaraton, 11.1 km) se vor face clasamente și pe categorii de vârstă, conform sectiunii 3.2.

4.9. Specificatii tehnice pentru cursa 3.14 km pentru fotolii rulante

Cursa 3.14 km pentru fotolii rulante se adreseaza persoanelor cu dizabilități locomotorii care se deplaseaza cu fotolii rulante și are startul la ora 12:45.

Fiecare participant va folosi propriul sau scaun cu roti. Organizatorii nu isi asuma responsabilitatea sa asigure scaune cu roti pentru participarea persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Toti participantii la cursa trebuie sa poarte pe toata durata cursei casti de protectie certificate (de tipul celor folosite în ciclism). Celor care nu poarta casca de protectie nu li se va permite sa ia startul.

Fiecare participant va purta numărul de concurs alocat de organizatori.

Participantii cu dizabilități locomotorii în fotolii rulante vor avea grija sa se deplaseze în siguranta cand depasesc sau sunt depasiti de ceilalti participanti.

Toti participantii la cursa 3.14 km pentru fotolii rulante trebuie sa termine cursa și sa treaca linia de sosire fara ajutor din partea altor participanti sau a spectatorilor. În cazul în care un participant primeste ajutor, acesta nu este eligibil la podium.

Participantii cu dizabilități locomotorii vor primi ajutor doar în situatii de urgenta.

Este de preferat ca fiecare participant la aceasta cursa sa fie insotit de o persoana apropiata care sa-i acorde participantului asistenta în caz de nevoie. În cazul în care un participant nu are posibilitatea sa aibă însotitor, acesta se va adresa organizatorilor (cu ceva timp înainte de cursa). Organizatorii se obliga sa ia masuri ca toti participantii (cu dizabilități) sa aiba insotitori pe toata durata desfășurarii cursei.

CLARIFICARE: Este permisa folosirea echipamentelor de tip hand trikes!

4.10. Retragerea din competiție sau neprezentarea

In cazul retragerii din competiție sau neprezentarii, rambursarea taxei nu este posibila.

Pentru cei retrasi, kit-ul de concurs va putea fi ridicat doar în perioada de ridicare kituri de la locul de distribuire a kit-urilor (28 – 30.11.2019). Dupa aceasta perioada nu se vor mai distribui kit-uri de concurs celor retrasi / neprezentati.

4.11. Modificarea înscrierii

Modificarea unei înregistrări (schimbarea de persoane, trecerea de la o proba la alta) este posibila pana pe data de 18.11.2019 printr-o cerere trimisa pe adresele oficiale din pagina de contact. Orice modificare a înregistrării va fi taxata cu 20 lei.

4.12. Arbitrii de traseu

In diferite puncte ale traseului de alergare vor fi amplasaţi arbitri de traseu ce vor purta veste distinctive. Ei vor supraveghea respectarea traseului de către concurenţi și vor înregistra trecerile concurenților prin punctele respective. La sfârșitul cursei, aceste date vor fi cumulate și se va verifica numărul de treceri ale fiecărui concurent prin punctele de verificare. Dacă unul dintre concurenţi nu a cumulat numărul total de treceri prin toate punctele de control, atunci concurentul respectiv va fi descalificat.

Dacă un arbitru de cursa va observa o tentativa de “tăiere” (scurtare sau abatere) a traseului, concurentul respectiv va fi descalificat.

De asemenea, arbitrii de traseu dau indicații ce țin de traseu, regulament sau situații de urgenta.

Cursele vor beneficia și de prezenta unor arbitri mobili care se vor deplasa cu biciclete.

4.13. Voluntarii

Cursele vor beneficia de asistenta mai multor voluntari instruiți care vor oferi participanților următoarele:

 • servicii la punctele de alimentare / hidratare
 • ajutor la nevoie
 • indrumare pe traseu
 • interventie în caz de nevoie
 • preventie
 • asigurarea comunicării în caz de urgență

SECŢIUNEA 5. TITLURI și PREMII

La sosire, toţi participanţii vor primi medalii de finisher, iar ulterior vor putea descarca de pe website-ul competiției diplome electronice de participare(doar pentru cursele competitive și Cursa 3,6 km).

Ocupantii locurilor 1, 2 și 3 (open) de la fiecare proba menţionata la articolul 3.1 din prezentul regulament, precum și primii 3 clasati pentru fiecare categorie de vârstă (vezi articolul 3.2) la probele competitive individuale vor primi diplome și premii. Participantii premiati la open nu vor fi în clasamentul pentru categoriile de vârstă și ca urmare nu vor fi premiati la aceste categorii.

Premiile acordate vor consta în produse oferite de către sponsori.

Premiile ce nu sunt ridicate la festivitatea de premiere nu mai pot fi revendicate ulterior și nici nu pot fi trimise prin posta sau curier.

SECTIUNEA 6. FAIR-PLAY

Alergatorii vor avea o atitudine fair-play și vor respecta urmatoarele reguli:

 • vor folosi un limbaj și gesturi decente
 • vor manifesta respect fata de alergatori, voluntari, organizatori și public
 • vor alerga pe partea dreapta a sensului de alergare

Nerespectarea celor de mai sus atrage descalificarea din competiție.

SECTIUNEA 7. Condiții ADMINISTRATIVE

7.1. Organizare

Organizarea evenimentului revine RO CLUB MARATON, împreuna cu partenerii sai, care pun la dispoziție arbitrii și voluntarii necesari bunei desfășurări a competiției.

Pe durata desfășurării concursului, participanții nu pot părăsi traseul de alergare și nici nu il pot schimba, prin scurtare sau alegerea de trasee alternative, respectând și culoarul de delimitare trasat de către organizatori și marcat cu banda. Participanţii care renunţa la cursa pe parcursul alergarii sunt rugați sa se prezinte în zona Start/Sosire pentru a anunţa organizatorii despre acest abandon.

7.2. Puncte de hidratare / alimentare

Pe timpul desfășurării curselor vor exista 2 puncte de hidratare / alimentare: unul pe traseul de alergare și unul la sosire.

Acestea vor pune la dispoziția alergătorilor: apă plată și băutura izotonica, fructe, biscuiți, ciocolata și glucoza.

7.3. Toalete

Toaletele sunt plasate în zona de START/SOSIRE și în anumite puncte ale traseului.

7.4. Siguranta competiției

Traseul de alergare va fi delimitat prin garduri metalice, conuri și banda de demarcare.

Evenimentul va beneficia de:

 • 1 ambulanta cu cadre medicale specializate (în apropierea zonei START/SOSIRE)
 • jandarmi si/sau poliție locală
 • voluntari – pe tot traseul, în special în zonele cheie și în punctele de hidratare, vor fi voluntari instruiți îmbrăcați cu echipament distinctiv

7.5. Susținători

Eventualii susținători ai participanților (membri de familie, prieteni) pot rămâne în vecinătatea traseului, dar în afara rutei de alergare.

7.6. Dispozitii finale

În conformitate cu legislația în vigoare, Organizatorii vor face publice numele câștigătorilor și premiile acordate în cadrul acestei Competiții. Lista câștigătorilor va fi publicata după data de 3 decembrie 2019 pe site-ul www.maraton1decembrie.ro.

Organizatorii se obliga sa respecte prevederile Regulamentului (UE) 679 din 27.04.2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. Pentru detalii, accesați pagina: http://www.maraton1decembrie.ro/politica-de-confidentialitate/

Concurenților le este interzisă aruncarea oricăror resturi sau gunoaie în zona de desfășurare a competiției, sub sancțiunea descalificării din competiție. Aceștia vor putea folosi fie coșurile de gunoi amplasate în parc, fie sacii menajeri puși la dispoziție de către organizatori în zona de start/sosire. Organizatorii vor asigura la terminarea evenimentului eliminarea deșeurilor și depunerea acestora în containerele aflate în zona parcului.

Organizatorii își rezerva dreptul de a modifica prezentul Regulament pana la data începerii competiției cu obligativitatea anunțării modificărilor intervenite pe site și la locul de desfășurare a competiției.

Pentru a contacta organizatorii, trimiteți email către: register@maraton1decembrie.ro