Regulament

REGULAMENTUL OFICIAL

de organizare şi desfaşurare a evenimentului

“Maraton 1 Decembrie – ediţia a 7-a”

1 Decembrie 2017, Parc Al. Ioan Cuza, Bucuresti, Sector 3

 

SECŢIUNEA 1. ORGANIZATORII SI REGULAMENTUL OFICIAL AL COMPETITIEI

Competiţia “Maraton 1 Decembrie – ediţia a 7-a” (denumita in cele ce urmeaza “Competitia”) este organizata de asociaţiile Club Sportiv RO CLUB MARATON si Elite Running si face parte din proiectul “Educatie prin Miscare” finantat de Primaria Sectorului 3 – Bucuresti.

Competitia are drept scop aducerea unui omagiu romanilor care au facut posibila Marea Unire de la 1918, de Ziua Naţionala a Romaniei. In memoria lor, pe 1 Decembrie 2017 vom alerga cu inima şi cu sufletul la “Maraton 1 Decembrie”.

Competitia isi propune, de asemenea, promovarea alergarii in aer liber şi a unui stil de viaţa sanatos.

Regulamentul Oficial al Competitiei (denumit in continuare Regulament Oficial) este intocmit şi va fi facut public conform legislaţiei aplicabile in Romania, fiind disponibil in mod gratuit oricarui solicitant pe site-ul www.maraton1decembrie.ro şi la locul de desfaşurare a Competiţiei.

Prin participarea la aceasta Competiţie, participanţii sunt de acord sa respecte şi sa se conformeze tuturor prevederilor, termenilor şi condiţiilor prezentului Regulament Oficial şi ale legislaţiei in vigoare aplicabile.

SECŢIUNEA 2. PERIOADA SI ZONA DE DESFAŞURARE A COMPETIŢIEI

2.1. Data şi locul desfasurarii Competiţiei

Competitia va avea loc in ziua de vineri, 1 decembrie 2017, incepand cu ora 09:00, in Bucureşti, pe aleile din Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR). Zona de start/sosire şi aria de concurs sunt marcate pe harta afişata pe acest site.

Startul şi sosirea in/din competitie vor fi amenajate pe aleea din fata “scenei mari” (aleea perpendiculara pe aleea de langa lac) din imediata apropiere a podului (peste lac) de pe strada Liviu Rebreanu. Festivitatea de premiere va fi amenajata intr-un loc care va fi comunicat ulterior.

Pe durata desfaşurarii Competiţiei, intre orele 09:00 şi 14:30, accesul pe aleile pe unde se vor desfaşura probele va fi partial restrictionat. Traseul de desfasurare a intrecerilor va fi insemnat cu banda de delimitare şi va avea in anumite puncte stabilite anterior persoane din partea organizatorilor, arbitri de traseu. Aceştia sunt responsabili pentru parcurgerea traseului in deplina siguranta de catre toti competitorii.

Competiţia se desfaşoara conform mecanismului Competitiei, asa cum este acesta detaliat in Sectiunea 4 din prezentul Regulament.

SECTIUNEA 3. CURSELE COMPETITIEI. TRASEUL DE CONCURS. CATEGORII.

3.1. Cursele competitiei

Aceasta competiţie se adreseaza pasionaţilor de sport si miscare in aer liber, a caror stare de sanatate le permite o alergare pe una din distanţele menţionate mai jos.

Competiţia va cuprinde 5 curse distincte:

 • Maratonul 1 Decembrie – 42.195 km
 • Semimaratonul E.ON Flash – 21.1 km
 • Cursa Carrefour Park Lake – 11.1 km
 • Cursa fotoliilor rulante – 3.14 km
 • Cursa Cetatenilor Sectorului 3 – 3.5 km

Cursele Maratonul 1 Decembrie, Semimaratonul E.ON Flash si Cursa Carrefour Park Lake – 11.1 km vor fi numite in continuare curse competitive.

3.2. Categorii de varsta

Categoriile de varsta pentru cursele competitive:

 • 18 – 34 ani (nascuti intre 02.12.1982 si 01.12.1999) masculin si feminin
 • 35 – 49 ani (nascuti intre 02.12.1967 si 01.12.1982) masculin si feminin
 • peste 50 ani (nascuti inainte de 01.12.1967) masculin si feminin

3.3. Traseul de concurs

Traseul de concurs va fi amenajat pe aleile din parc si din din jurul lacului si va fi semnalizat de catre organizatori prin garduri, conuri si benzi de delimitare şi va fi supravegheat de arbitri de cursa, amplasaţi in diferite puncte ale traseului.

In zona start/sosire traseul va fi securizat prin garduri de delimitare.

Harta traseului poate fi vizualizata aici.

SECŢIUNEA 4. MECANISMUL COMPETIŢIEI

4.1. Eligibilitate

Aceasta competitie se adreseaza adultilor care se vor intrece pe trasee stabilite de organizatori in functie de varsta si pregatirea participantilor.

Participantii trebuie sa fi implinit varsta de 18 ani pana la data desfasurarii competitiei (inclusiv) si sa fie apti din punct de vedere medical pentru acest tip de efort.

4.2. Inscriere

O persoana eligibila conform articolului 4.1 se poate inscrie la una din probele competitiei, completand formularul online de pe site-ul www.maraton1decembrie.ro pana pe data de 21.11.2017. Pentru ca inscrierea sa fie validata plata trebuie facuta pana pe 24.11.2017. Dupa aceasta data toate inscrierile nevalidate (pentru care nu sa efectuat plata) vor fi anulate.

Nu este permisa inscrierea unei persoane la mai multe probe.

Dupa aceasta data, in limita locurilor ramase disponibile, doritorii se vor putea inscrie la punctul de ridicare a kit-urilor de participare in perioada 28 – 30.11.2017.

In ziua desfasurarii concursului nu se fac inscrieri si nici modificari ale inscrierilor existente (schimbarea numelui participantului, schimbarea cursei etc.).

Numarul inscrierilor este limitat, dupa cum urmeaza:

Numar maxim de participanti
Maratonul 1 Decembrie 150
Semimaratonul E.ON Flash 300
Cursa Carrefour Park Lake – 11.1 km 300
Cursa fotoliilor rulante 20
Cursa Cetatenilor Sectorului 3 150*

*La Cursa Cetatenilor Sectorului 3 – 3.5 km numarul inscrierilor este limitat la 150 participanti:

 • 100 participanti – locuitori ai sectorului 3 care au participat la antrenamentele de alergare in perioada 16.10 – 28.11.2017
 • 50 participanti inscrisi on-line sau la punctul de ridicare a kit-urilor

4.3. Taxa de inscriere

Taxele de inscriere sunt detaliate aici.

Taxa se va achita:

 • in contul RO57BACX0000000877267000, deschis la Unicredit Bank, beneficiar Asociatia Elite Running.
 • online, cu card, pe www.maraton1decembrie.ro

Plata taxei de inscriere se face in momentul inscrierii online sau in maximum 3 (trei) zile lucratoare de la data completarii formularului online. Neplata taxei de participare in termenul stabilit va duce la invalidarea inscrierii, locul de participare al neplatitorului devenind vacant pentru un alt participant.

4.4. Validarea concurentilor si ridicarea numarului, chip-ului de cronometrare si a kit-ului

O persoana care este inscrisa, in conditiile articolului 4.2, va trebui sa se prezinte la locul de ridicare a kit-urilor, conform programului evenimentului, pentru ridicarea numarului de concurs, a chipului de cronometrare (lipit pe spatele numarului pentru participantii la cursele competitive) si a kit-ului de participare. Pentru a fi validata si a ridica cele de mai sus, persoana va prezenta un act de identitate (pasaport, carte de identitate sau permis de conducere) si declaratia pe proprie raspundere semnata.

Declaratiile pot fi printate si semnate dupa inscrierea online sau vor fi completate si semnate la locul de ridicare a kit-ului, inainte de ridicarea acestuia.

Odata ridicate chip-ul de cronometrare (la cursele competitive) si numarul de concurs, concurentul este validat pentru participarea la cursa. Numarul si chip-ul nu pot fi transmise unei alte persoane.

Programul si detaliile privind ridicarea kiturile de concurs se gasesc pe pagina Ridicare kituri. Dupa ora limita de predare a kiturilor, ridicarea numarului de concurs si a kit-ului nu mai este permisa, acestea ramanand la dispozitia organizatorului.

Kit-ul de concurs nu se poate trimite prin posta sau curieri.

4.5. Declaraţia pe propria raspundere

Toţi concurenţii vor completa şi semna o declaraţie pe propria raspundere ca sunt apţi din punct de vedere medical pentru a participa la competiţie.

4.6. Conditii de participare la cursa

Un concurent validat trebuie sa se prezinte la start la locul, in ziua si ora stabilite.

Concurenţii vor participa la competiţie folosind propriul echipament. Echipamentul de alergare trebuie sa fie corespunzator condiţiilor meteorologice de la ora de desfaşurare a competiţiei (inclusiv incalţaminte adecvata) si decent (sa respecte normele morale).

Recomandam concurenţilor sa poarte tricoul oferit in kit-ul de participare in semn de omagiu pentru Ziua Nationala a Romaniei.

Numerele de concurs se vor amplasa pe echipamentul de alergare, in zona pieptului/abdomenului pe partea din fata, astfel incat sa fie vizibile.

Pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii numerele de concurs se vor amplasa pe partea din fata a echipamentului participantului, in zona pieptului/abdomenului sau pe echipamentul de deplasare (scaun cu roti) astfel incat sa fie vizibile.

Participantul va trebui sa respecte intocmai regulamentul cursei, incluzand regulile de fair-play (vezi Sectiunea 6), traseul cursei (sa treaca prin punctele de control), regulile privind aruncarea gunoaielor, precum si indicatiile persoanelor implicate in organizarea si desfasurarea cursei (comisarilor de cursa, personalului medical, de securitate, paza contra incendiilor). Daca participantul nu respecta, orice persoana implicata in organizarea si desfasurarea cursei, il poate descalifica.

Concurentii trebuie sa-si dozeze efortul in conformitate cu starea proprie de sanatate si pregatirea lor fizica la momentul cursei.

In cazul in care se afla in dificultate (hipo/hiper tensiune, ameteala, deshidratare, orice stare de rau) sau vede un alt alergator aflat in dificultate, orice participant va cere de indata ajutor doar autoritatilor sau persoanelor implicate in organizarea si desfasurarea cursei.

4.7. Start si limite de timp

Ora de start Timp limita Loc Start
Maratonul 1 Decembrie 09:00 5h30m Zona START/SOSIRE
Semimaratonul E.ON Flash 09:00 3h00m Zona START/SOSIRE
Cursa Carrefour Park Lake – 11.1 km 11:15 1h45m Aleea din spatele ParkLake
Cursa fotoliilor rulante 12:30 1h00m Zona START/SOSIRE
Cursa Cetatenilor Sectorului 3 – 3.5 km 12:45 0h40m Zona START/SOSIRE

4.8. Stabilirea rezultatelor

La cursele competitive (maraton, semimaraton si cros 11.1 km) la trecerea liniei de sosire se va cronometra electronic timpul in care fiecare participant va reuşi sa parcurga intregul traseul. “Clasamentul oficial” este alcatuit pe baza “timpului oficial” inregistrat pentru fiecare alergator. “Timpul oficial” se masoara din momentul startului oficial (timp 0h00m00s) pana in momentul trecerii liniei de sosire.

La Cursa fotoliilor rulante si la Cursa Populara la sosire se vor inmana biletele in ordinea sosiri. Cu aceste biletele participantii se vor deplasa la locul de inregistrare a sosirilor. Aici se vor intocmi clasamentele in functie de ordinea sosirilor.

Se vor intocmi clasamente open pentru fiecare cursa:

1) Maratonul 1 Decembrie – masculin si feminin

2) Semimaratonul E.ON Flash – masculin si feminin

3) Cursa Carrefour Park Lake – 11.1 km – masculin si feminin

4) Cursa fotoliilor rulante – 3.14 km – masculin si feminin

5) Cursa Cetatenilor Sectorului 3 – 3.5km – masculin si feminin

La cursele competitive (maraton, semimaraton, 11.1 km) se vor face clasamente si pe categorii de varsta, conform sectiunii 3.2.

4.9. Specificatii tehnice pentru cursa 3.14 km pentru fotolii rulante

Cursa 3.14 km pentru fotolii rulante se adreseaza persoanelor cu dizabilitati locomotorii care se deplaseaza cu fotolii rulante si are startul la ora 12:30.

Fiecare participant va folosi propriul sau scaun cu roti. Organizatorii nu isi asuma responsabilitatea sa asigure scaune cu roti pentru participarea persoanelor cu dizabilitati locomotorii.

Toti participantii la cursa trebuie sa poarte pe toata durata cursei casti de protectie certificate (de tipul celor folosite in ciclism). Celor care nu poarta casca de protectie nu li se va permite sa ia startul.

Fiecare participant va purta numarul de concurs alocat de organizatori.

Participantii cu dizabilitati locomotorii in fotolii rulante vor avea grija sa se deplaseze in siguranta cand depasesc sau sunt depasiti de ceilalti participanti.

Toti participantii la cursa 3.14 km pentru fotolii rulante trebuie sa termine cursa si sa treaca linia de sosire fara ajutor din partea altor participanti sau a spectatorilor. In cazul in care un participant primeste ajutor, acesta nu este eligibil la podium.

Participantii cu dizabilitati locomotorii vor primi ajutor doar in situatii de urgenta.

CLARIFICARE: Nu este permisa folosirea echipamentelor de tip hand trikes! Participantii care se vor prezenta cu un astfel de echipament vor fi descalificati si si nu vor fi eligibili la podium.

4.10. Retragerea din competitie sau neprezentarea

In cazul retragerii din competitie sau neprezentarii, rambursarea taxei nu este posibila.

Pentru cei retrasi, kit-ul de concurs va putea fi ridicat doar in perioada de ridicare kituri de la locul de distribuire a kit-urilor (28 – 30.11.2017). Dupa aceasta perioada nu se vor mai distribui kit-uri de concurs celor retrasi / neprezentati.

4.11. Modificarea inscrierii

Modificarea unei inregistrari (schimbarea de persoane, trecerea de la o proba la alta) este posibila pana pe data de 21.11.2017 printr-o cerere trimisa pe adresele oficiale din pagina de contact. Orice modificare a inregistrarii va fi taxata cu 25 lei.

Banii colectati din schimbarea probelor vor fi directionati integral catre o cauza caritabila.

4.12. Arbitri de traseu

In diferite puncte ale traseului de alergare vor fi amplasaţi arbitri de traseu ce vor purta veste distinctive. Ei vor supraveghea respectarea traseului de catre concurenţi si vor inregistra trecerile concurentilor prin punctele respective. La sfarşitul cursei, aceste date vor fi cumulate şi se va verifica numarul de treceri ale fiecarui concurent prin punctele de verificare. Daca unul dintre concurenţi nu a cumulat numarul total de treceri prin toate punctele de control, atunci concurentul respectiv va fi descalificat.

Daca un arbitru de cursa va observa o tentativa de “taiere” (scurtare sau abatere) a traseului, concurentul respectiv va fi descalificat.

De asemenea, arbitrii de traseu dau indicatii ce tin de traseu, regulament sau situatii de urgenta

Cursele vor beneficia si de prezenta unor arbitri mobili care se vor deplasa cu biciclete.

4.13. Voluntarii

Cursele vor beneficia de asistenta mai multor voluntari instruiti care vor oferi participantilor urmatoarele:

 • servicii la punctele de alimentare / hidratare
 • ajutor la nevoie
 • indrumare pe traseu
 • interventie in caz de nevoie
 • preventie
 • asigurarea comunicarii in caz de urgenta

SECŢIUNEA 5. TITLURI SI PREMII

La sosire, toţi participanţii vor primi medalii de finisher, iar ulterior vor putea descarca de pe website-ul competitiei diplome electronice de participare.

Ocupantii locurilor 1, 2 si 3 (open) de la fiecare proba menţionata la articolul 3.1 din prezentul regulament, precum si primii 3 clasati pentru fiecare categorie de varsta (vezi articolul 3.2) la probele competitive vor primi diplome si premii. Participantii premiati la open nu vor fi in clasamentul pentru categoriile de varsta si ca urmare nu vor fi premiati la aceste categorii.

Premiile acordate vor consta in produse oferite de catre sponsori.

Premiile ce nu sunt ridicate la festivitatea de premiere nu mai pot fi revendicate ulterior si nici nu pot fi trimise prin posta sau curier.

SECTIUNEA 6. FAIR-PLAY

Alergatorii vor avea o atitudine fair-play si vor respecta urmatoarele reguli:

 • vor folosi un limbaj si gesturi decente
 • vor manifesta respect fata de alergatori, voluntari, organizatori si public
 • vor alerga pe partea dreapta a sensului de alergare

Nerespectarea celor de mai sus atrage descalificarea din competitie.

SECTIUNEA 7. CONDITII ADMINISTRATIVE

7.1. Organizare

Organizarea evenimentului revine RO CLUB MARATON, impreuna cu partenerii sai, care pun la dispoziţie arbitrii şi voluntarii necesari bunei desfaşurari a competiţiei.

Pe durata desfaşurarii concursului, participanţii nu pot parasi traseul de alergare şi nici nu il pot schimba, prin scurtare sau alegerea de trasee alternative, respectand şi culoarul de delimitare trasat de catre organizatori şi marcat cu banda. Participanţii care renunţa la cursa pe parcursul alergarii sunt rugaţi sa se prezinte in zona Start/Sosire pentru a anunţa organizatorii despre acest abandon.

7.2. Puncte de hidratare / alimentare

Pe timpul desfaşurarii curselor, in zona de langa intrarea din spate spre Mall ParcLake va exista un punct de revitalizare unde concurenţii se pot alimenta cu apa plata şi bautura izotonica, precum şi fructe, biscuiţi, ciocolata şi glucoza.

La finalul curselor, in zona START/SOSIRE va exista un punct de revitalizare unde concurenţii se pot alimenta cu apa plata, fructe, biscuiţi, ciocolata şi glucoza.

7.3. Toalete

Toaletele sunt plasate in zona de START/SOSIRE si in anumite puncte ale traseului.

7.4. Siguranta competitiei

Treseul de alergare va fi delimitat prin garduri metalice, conuri si banda de demarcare.

Evenimentul va beneficia de:

 • 1 ambulanta cu cadre medicale specializate (in apropierea zonei START/SOSIRE)
 • jandarmi si/sau politie locala
 • voluntari – pe tot traseul, in special in zonele cheie si in punctele de hidratare, vor fi voluntari instruiti imbracati cu echipament distinctiv

7.5. Sustinatori

Eventualii sustinatori ai participantilor (membri de familie, prieteni) pot ramane in vecinatatea traseului, dar in afara rutei de alergare.

7.6. Dispozitii finale

In conformitate cu legislaţia in vigoare, Organizatorii vor face publice numele caştigatorilor şi premiile acordate in cadrul acestei Competiţii. Lista caştigatorilor va fi publicata dupa data de 3 decembrie 2017 pe site-ul www.maraton1decembrie.ro.

Organizatorii se obliga, de asemenea, sa respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protecţia datelor cu caracter personal.

Ca atare, Organizatorii se angajeaza sa pastreze confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale participanţilor/ caştigatorilor la prezenta Competiţie şi sa le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial, al declaraţiei participanţilor pe propria raspundere şi legislaţiei in vigoare.

Concurenţilor le este interzisa aruncarea oricaror resturi sau gunoaie in zona de desfaşurare a competiţiei, sub sancţiunea descalificarii din competiţie. Aceştia vor putea folosi fie coşurile de gunoi amplasate in parc, fie sacii menajeri puşi la dispoziţie de catre organizatori in zona de start/sosire. Organizatorii vor asigura la terminarea evenimentului eliminarea deşeurilor şi depunerea acestora in containerele aflate in zona parcului.

Organizatorii işi rezerva dreptul de a modifica prezentul Regulament pana la data inceperii competiţiei cu obligativitatea anunţarii modificarilor intervenite pe site şi la locul de desfaşurare a competiţiei.